1167644
Financieel

Delta koopt belang in Virgin Atlantic

Het Amerikaanse Delta Air Lines heeft een overeenkomst gesloten met Singapore Airlines om diens belang van 49 procent in het Britse Virgin Atlantic over te nemen. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Delta betaalt 360 miljoen dollar (277 miljoen euro) aan Singapore Airlines voor het belang in Virgin. De Aziatische luchtvaartmaatschappij stapte in 1999 in Virgin, maar heeft sindsdien het grootste deel van die investering moeten afschrijven.

Door de overname krijgt Delta toegang tot de landingsrechten van Virgin op de Londense luchthaven Heathrow. Ook zetten Delta en Virgin een samenwerkingsverband op voor transatlantische vluchten. Beide maatschappijen willen onder meer samenwerken op negen dagelijkse vluchten tussen Londen en New York.

Impuls

De nieuwe relatie met Delta kan Virgin een belangrijke impuls geven. Het bedrijf van multimiljonair Richard Branson heeft veel last van de sterk stijgende brandstofkosten en leed vorig boekjaar een verlies van 80 miljoen pond (99 miljoen euro).

Voor Delta, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, is vooral de verbeterde toegang tot Heathrow van groot belang. Landingsrechten op dat Britse vliegveld, het drukste van Europa, zijn dun gezaaid.

Merknaam

Branson gaf aan dat hij zijn belang van 51 procent wil behouden en dat de merknaam Virgin blijft bestaan. Eerder werd er in Britse media op gespeculeerd dat Air France-KLM het resterende belang zou willen overnemen als de deal tussen Delta en Singapore Airlines door zou gaan.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese en Amerikaanse autoriteiten.