Nieuws/Financieel
1168244
Financieel

Italiaanse rente loopt op

De rente op Italiaanse staatsobligaties is maandag stevig opgelopen. Beleggers maken zich zorgen over de politieke toekomst van het land nadat premier Monti dit weekeinde had aangegeven nog deze maand op te stappen.

De rente op 10-jarige Italiaanse leningen steeg maandag naar 4,8 procent. Vrijdag stond het rendement op die leningen nog op circa 4,5 procent.

Monti maakte dit weekeinde bekend nog deze maand op te stappen als premier van Italië, zodra het parlement een aantal financieel-economische maatregelen heeft genomen. Zijn omstreden voorganger Silvio Berlusconi maakte zaterdag bekend dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen, die naar verwachting in februari worden gehouden.

Hervormingen

De Europese Centrale Bank (ECB) riep Italië maandag op de economische hervormingen die Monti heeft doorgevoerd in stand te houden. Volgens ECB-bestuurder Jörg Asmussen heeft Monti in korte tijd veel voor elkaar gekregen. Hij wees op het teruggekeerde vertrouwen van investeerders in Italië en de verbetering in de overheidsfinanciën van het land. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, zei dat Italië ,,niet stil moet komen te staan'' als twee derde van het hervormingsproces is doorgevoerd. ,,Dat zou nieuwe onrust in Italië en Europa veroorzaken'', aldus Westerwelle.

Eind vorig jaar liep de rente op Italiaanse obligaties op tot het onhoudbare peil van 7,5 procent. Investeerders lieten het land vallen omdat ze geen enkel vertrouwen hadden in het beleid van Berlusconi. Hij zag zich uiteindelijk gedwongen om af te treden, waarna de partijloze Monti tijdelijk de leiding kreeg over een zakenkabinet. Onder zijn leiding verdween een aanzienlijk deel van het wantrouwen tegen Italië op de markten.