Nieuws/Financieel
1168792
Financieel

Ook Jumbo voelt de recessie

Kostenbeheersing is één van de belangrijkste speerpunten bij supermarktketen Jumbo. De tweede supermarktketen van ons land voelt net als alle andere ketens dat de consument de hand op de knip houdt. „Daarbij hebben kosten een opwaartse neiging”, stelt financieel directeur Ton van Veen vast.

Van Veen is de afgelopen maanden in wat rustiger vaarwater gekomen. Jumbo zag na de overname van C1000, waarvoor het €900 miljoen betaalde, zijn schuldpositie flink oplopen.

Maar door de sterke kasstroom en het verkopen van tientallen winkels aan Albert Heijn en Coop, is de schuldratio teruggelopen. „We hebben nu weer solide balansverhoudingen”, zegt Van Veen. „Na de overname steeg de schuldverhouding ten opzichte van de verdiencapaciteit van minder dan 2 tot bijna 4.

Inmiddels is die ratio weer comfortabel onder de 3.”Toch was dat geen reden om achterover te leunen. „We integreren na de eerdere overname van Super De Boer opnieuw twee organisaties, maar in een markt die onder druk staat. We hebben te maken met voortdurende margedruk en teruglopende bestedingen. Wij zullen echt heel goed moeten opletten dat we de kosten in de hand houden.”

Volgens Van Veen zijn er door leveranciers veel prijsverhogingen aangekondigd voor volgend jaar en ook de wensen van de vakbonden liegen er niet om.

Lees het hele verhaal vandaag in de Financiële Telegraaf