Nieuws/Financieel
1169570517
Financieel

Centrale bank China verzacht valutavrees

Peking - De Chinese yuan maakt donderdag terrein goed na een eerdere waardedaling tot het laagste punt sinds 2015. Financiële markten reageerden opgelucht op een besluit van de Chinese centrale bank. Die liet de nationale munt weliswaar zakken voorbij de voor beleggers psychologisch belangrijke grens van 7 yuan per dollar, maar minder ver dan kenners hadden verwacht.

Chinese beleidsmakers bepaalden donderdag dat de dollar 7,0039 yuan waard is, waarmee de grens van 7 yuan per dollar voor het eerst sinds 2008 werd doorbroken. Het gaat om de zogeheten referentiekoers van de centrale bank. De waarde van de yuan mag daar 2 procent onder of boven zitten.

Beleggers zien in de beslissing van de centrale bank aanwijzingen dat Peking de yuan niet nog verder wil laten vallen. Zo sloot de aandelenbeurs in Shanghai met winst, na dagen op rij verliezen te hebben opgetekend.

Eerder deze week beschuldigden de Verenigde Staten de Chinezen er officieel van de yuan kunstmatig laag te houden, wat wordt gezien als verdere escalatie in de handelskift tussen de twee economische grootmachten. Gevreesd wordt dat het slepende conflict uitmondt in een valutaoorlog.