Nieuws/Financieel
1171348
Financieel

’Beleggen met een positieve score’

Directeur Ron Boer van Het Effectenhuis Commissionairs belegt vooral in obligaties met een positieve score van het ratingbureau van Willem Okkerse. Graag vernemen we ook uw ervaringen en visie.

Belegt sinds: Mijn vijftiende. Het eerste aandeel dat ik kocht was Veneta tapijt, ik zag dat ze gezakt waren van 15 gulden naar 3 gulden. Ik kocht vijf aandelen in de verwachting dat ze weer terug zouden keren naar 15, maar zes maanden later waren ze failliet: 15 gulden verloren. Met vallen en opstaan en door veel te lezen ben ik langzamerhand wijzer geworden.

Grootste sof: Bijna alle investeringen in kortlopende opties en dat voor iemand die nota bene drie jaar als floorbroker op de vloer van de optiebeurs heeft gelopen (1990-1993).

Beste belegging: Een grote investering in een klein Australisch oliefonds. Ze zijn nu vijf keer over de kop maar hebben de potentie om dat zeker nog eens te doen. Het probleem met dit soort investeringen is dat veel beleggers ze te snel weg doen terwijl het zinvol is om de hele rit uit te zitten.

Strategie: Net als bij onze cliënten zit het grootste deel van mijn beleggingen als directeur van Het Effectenhuis Commissionairs in obligaties, voorzien van een positieve OK-Score. Want als het ratingbureau van Willem Okkerse oordeelt dat het goed gesteld is met de economische fitheid van een onderneming, is de kans zeer groot dat deze aan zijn betalingsverplichtingen zal blijven voldoen.

Daarnaast bezit ik een paar aandelen die voldoen aan de criteria van Warren Buffett en Charlie Munger, onze bedrijfsfilosofen. Verder houd ik altijd liquiditeiten aan om toe slaan als zich kansen op een hoog rendement aandienen. Markten zijn namelijk niet efficiënt.

Heeft u ook interesse om met uw beleggingen in de rubriek 'Overgeld' in de zaterdagkrant van De Telegraaf te komen?  Mail dan naar redactie@dft.nl.