Nieuws/Financieel
1171896
Financieel

Nigeria wil Holland inhalen

Over zeven jaar, in 2020, wil Nigeria bij de 20 grootste economieën ter wereld horen. Tot voor kort was die 20e stek in handen van ons land. De regering van Goodluck Jonathan vindt hoofdeconoom Jim O’ Neill van Goldman Sachs onder zijn supporters. O’ Neill muntte de term BRIC-landen, recenter schreef hij ook een rapport met de titel ’The next eleven’: De elf landen die qua economische inhaalslag in de voetsporen van Brazilië, Rusland, India en China zullen volgen. Nigeria is er één van. Maar wie in het land rondreist, en de kalashnikovs, gaten in de snelweg, en de gevallen van stroomuitval telt, kan het optimisme moeilijk delen.

„In de Nigerdelta, wijden de onfortuinlijken hun leven aan god, of aan oliediefstal.” Precious (moeders noemen hun kinderen hier naar het eerste wat in ze opkomt na de bevalling red.), onze gids, windt er geen doekjes om, als we om de 100 meter een kerk passeren. Ontkerkelijking kent men hier niet, predikanten zijn de beste klanten van billboardverkopers.

Begeleid door zwaargewapende politieagenten in een Toyota Hilux, met in de achterbak een stalen soort geschutskoepel gelast, rijdt een Nederlandse delegatie door Ogoniland. Dit is één van de meest vervuilde regio’s in de Nigerdelta, hoewel de oliewinning er al 20 jaar stil ligt. Gele Caterpillar graafmachines op manshoge rupsbanden dobberen op zwarte drab in Ejama Ebubu, werknemers van Shell lopen als boeren over het land. Ze strooien echter geen zaden, maar een roze afwasmiddelachtige substantie over de met olie doordrenkte bodem. „Biologisch middel om de olie verder af te breken,” is de uitleg.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.