Nieuws/Financieel
1171897
Financieel

Speurtocht naar de laagste belastingdruk

Decennialang was belastingontwijking van multinationals een onderwerp waar bijna niemand zich druk over maakte. Maar nu regeringen van rijke landen worstelen met het op orde krijgen van hun begroting, staat de zoektocht van grote jongens als Starbucks, Google en Apple naar het betalen van zo min mogelijk taks ineens volop in de schijnwerpers. „Wat begon als een manier om dubbele belasting te voorkomen, is geëindigd in een systeem waarbij in er nauwelijks meer wat wordt afgedragen aan de staatskas.”

Onlangs bleek dat iPhone-maker Apple in het lopende boekjaar slechts 1,9% belasting heeft betaald over zijn winsten buiten Amerika. En dat koffiezetter Starbucks de afgelopen dertien jaar maar £8,6 miljoen afdroeg aan de Britse fiscus, op een omzet van £3,1 miljard. Voorbeelden die laten zien dat deze bedrijven niet alleen innovatieve producten en winkelconcepten verzinnen. Ze hebben ook slimme fiscalisten in dienst die proberen zo veel mogelijk belasting te ontwijken.

Belastingontwijking is weliswaar legaal, in tegenstelling tot belastingontduiking. Maar het onderwerp klom de afgelopen weken flink op het prioriteitenlijstje van politici. Zo moesten de (financieel) topmannen van Starbucks, Amazon en Google in het Britse Lagerhuis uitleggen waarom ze nauwelijks belasting betalen. In Nederland nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering wordt verzocht om mogelijkheden tot belastingontwijking via Nederland weg te nemen. De Europese Commissie presenteert komende week plannen om de agressiefste vormen aan te pakken.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.