Nieuws/Financieel
1174067
Financieel

VEB: Fraude DE Master Blenders woekerde vijf jaar

Aan vijf jaar lang frauderen en sjoemelen met koffie kwam in juli een einde. Vlak voor de officiële beursnotering van Douwe Egberts (DE) kreeg het bedrijf naar eigen zeggen lucht van de fraude bij Braziliaanse dochters.

Dat blijkt uit de antwoorden van DE op een twintig vragen tellende brief van de VEB naar aanleiding van de onthulling van de koffiefraude die onder de vleugels van moederbedrijf Sarah Lee in Braziilië plaatsvond. De VEB plaatste de brief gisteravond op zijn website.

Volgens bestuursvoorzitter Michiel Herkemij is DE pas op 3 juli 2012 door de financieel directeur van de Braziliaanse koffietak geïnformeerd over onregelmatigheden.  Zes dagen later, op 9 juli, kreeg DE een officiële beursnotering als afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee. In de maand daarvoor (vanaf 12 juni) was sprake van een zogenaamde grijze handelsperiode waarin gehandeld kan worden in nog niet uitgegeven effecten.

DE heeft eigen onderzoek laten uitvoeren naar de omstandigheden van de fraude. Dit onderzoek onder de codenaam ‘Project Omega' legt een geraffineerde boekhoudfraude bloot die zeker vijf jaar onder de vleugels van voormalig moederbedrijf Sara Lee (inmiddels Hillshire Brands) heeft plaatsgevonden. Braziliaanse sleutelfunctionarissen, waaronder de ceo en controller, gingen ver om het hoofdkantoor en de controlerende accountants om de tuin te leiden.