Nieuws/Financieel
1174199943
Financieel

Vakbeurstak hoofdpijndossier bij RELX

AMSTERDAM (AFN) - De vakbeursdivisie van data- en informatieleverancier RELX zadelt de onderneming op met de nodige problemen. Door de coronacrisis zijn veel vakbeurzen afgelast en die zorgen voor een aanzienlijke kostenpost voor de onderneming.

RELX rekent dit jaar op een omzet van de divisie, die vorig jaar goed was voor 16 procent van de totale opbrengsten, van 330 miljoen tot 360 miljoen pond (366 miljoen tot 399 miljoen euro). De opbrengsten dit jaar liggen zo'n 70 procent onder het niveau van een jaar eerder.

RELX, waar Paul Walker Sir Anthony Habgood als chairman gaat vervangen, voerde verschillende maatregelen door om de kosten bij de divisie omlaag te krijgen. Voor het hele jaar rekent RELX op 530 miljoen tot 540 miljoen aan operationele kosten. Daarbovenop komen nog de eenmalige posten vanwege annuleringen en reorganisaties.

"Kleine meevallers, grote zorgen"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman

„RELX biedt beleggers iets meer perspectief dan dit voorjaar, de verwachtingen zijn voor de drie hoofdonderdelen wat beter - hoewel de kleine beurzendivisie in absolute zin nog dramatisch draait. Hoewel China’s economie aantrekt, en RELX ’in een beperkt aantal landen’ een heropening van evenementen ziet, zal dat voor veel beleggers een te gering vergezicht zijn. Het groeitempo bij de Risk-divisie is maar de helft van afgelopen jaren. RELX nam anderzijds voor £820 miljoen activiteiten over waaronder ThreatMetrix en Emailage, die gestage groei en goede marges beloven. RELX zal desondanks gaan doen waar het altijd goed in is: nieuwe kostenbesparingen doorvoeren.”

@theobesteman op Twitter

Bij de overige drie divisies van RELX was in het derde kwartaal van het jaar sprake van herstel ten opzichte van de eerste jaarhelft. Dan gaat het onder meer om informatie op het gebied van wetenschap en juridische en medische publicaties.

RELX sloot eerder niet uit dat voor het hele jaar er wel een impact van de viruspandemie te zien zal zijn op deze onderdelen. De onderliggende omzet in de eerste negen maanden van het jaar valt bij alle drie iets hoger uit dan een jaar eerder.