Nieuws/Financieel
1175412261
Financieel

Fed komt met steunprogramma voor beleggingsfondsen

Washington - De Amerikaanse centrale bank komt met een steunprogramma voor beleggingsfondsen om zo de schadelijke effecten van de coronacrisis op de financiële markten tegen te gaan. Door de crisis staan die zogeheten money markets mutual funds onder druk omdat bedrijven en huishoudens hun geld vanwege de coronacrisis uit die fondsen halen.

De Fed zet nu een speciale noodregeling op om liquiditeit aan die fondsen te verzorgen. Tijdens de financiële crisis werd een dergelijke stap ook al gezet. Het Amerikaanse ministerie van Financiën komt daarnaast met een kredietbeschermingsprogramma van 10 miljard dollar voor die fondsen.

"Beleggingsfondsen zijn gebruikelijke investeringsmogelijkheden voor families en bedrijven", aldus de Fed. Het noodprogramma zal deze fondsen bijstaan als het gaat om het onttrekken van geld door huishoudens en andere investeerders, stelt de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten.

De Fed heeft al verschillende stappen gezet om de crisis aan te pakken, waaronder renteverlagingen en het opkopen van obligaties om zo extra geld in het financiële systeem te pompen.