Nieuws/Financieel
1175442
Financieel

ECB klaar voor bankentoezicht eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt klaar te zijn om begin 2014 het toezicht over 6000 banken in de eurozone op zicht te nemen.

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden kwamen afgelopen zomer overeen dat het toezicht op de banken bij de ECB komt te liggen. Het bankentoezicht maakt deel uit van de bankenunie die moet voorkomen dat de Europese belastingbetaler in de toekomst ooit nog de portemonnee moet trekken als banken in de problemen komen.

Volgens de ECB is het op dit moment vooral belangrijk dat de Europese leiders nog voor het eind van dit jaar instemmen met de voorstellen voor het toezicht. De bankenunie komt tijdens de volgende EU-top halverwege december opnieuw ter sprake.

Moeilijk

De realisatie van zowel de bankenunie als het toezicht kan nog wel eens een moeilijk verhaal worden. De ECB is namelijk verantwoordelijk voor de monetaire stabiliteit binnen de eurozone. Frankfurt kan moeilijk de geldkraan voor banken dichtdraaien uit vrees voor oplopende inflatie, terwijl dat scenario financiële instellingen juist in de problemen kan brengen.

Bovendien zet Duitsland vraagtekens bij het toezicht door de ECB. De Duitsers zijn bang dat Frankfurt meer bevoegdheid krijgt dan de Bundesbank.