Nieuws/Financieel
1175521
Financieel

Miljoenenfraude bij Kabul Bank

De Kabul Bank, Afghanistan’s grootste financiëleinstelling , is ten onder gegaan aan massale fraude. Honderden miljoenen dollars werden door personeelsleden en hun familie het land uit gesmokkeld, soms zelfs via de dienbladen van vliegtuigmaaltijden. Het geld kwam terecht op bankrekeningen in 28 landen.

Dat schrijft de Financial Times vandaag op basis van een onafhankelijk rapport, gefinancierd door internationale donors. Het personeel van de Kabul Bank verrijkte zich aan $861 miljoen aan frauduleuze leningen. Het IMF sprak van een piramidespel dat het geld van klanten gebruikte, terwijl er nauwelijks sprake was van toezicht in het door oorlog verscheurde land.

Volgens het rapport hield de Kabul Bank er twee boekhoudingen op na, een voor de toezichthouder en een voor achter de schermen. Er werd geld geleend, maar dat werd zelden terugbetaald. Schuldenaren namen een leningen om daarmee een andere lenign terug te betalen. Ook gebruikte de krediettak van de Kabul Bank meer dan 100 bedrijfstempels van niet-bestaande bedrijven om documenten echt te laten lijken.

Het omvallen van de bank en het reddingspakket dat daarop volgde, kostte de Afghaanse bevolking meer dan 5% van het binnenlands produt. Daarmee is het volgens het comité dat het schandaal onderzocht ’een van de grootste gevallen van bankfraude ter wereld’.

Eerder deze maand startte het proces naar aanleiding van de megafraude, 20 mensen staan terecht.