Nieuws/Financieel
1175704
Financieel

Noord-Ierse economie wil op eigen benen staan

In de Britse media wordt geregeld beweerd dat toerisme de enige inkomstenbron is van Noord-Ierland. Maar van alle landen van het Verenigd Koninkrijk kent het vroeger zo verscheurde land de laagste werkloosheid: nog geen 7% zit werkloos thuis. Ter vergelijking: in 1985 was dat cijfer 27%.

De economie van Noord-Ierland is ontegenzeggelijk gegroeid de afgelopen decennia. „Maar er is voornamelijk geïnvesteerd in niet-duurzame zaken, zoals vastgoed en winkelcentra. Er wordt te weinig geproduceerd en ontwikkeld hier”, zegt Mike Smyth, hoofd-econoom van de University of Ulster.De deelregering in Belfast ondervindt grote concurrentie van Dublin. Daar is de winstbelasting 12,5%, tegen 24% aan de andere kant van de grens.

Grote buitenlandse bedrijven, zoals Google en PayPal, kiezen daarom voor Ierland in plaats van Noord-Ierland. Belfast lobbyt druk in Londen om fiscale autonomie te krijgen zodat Noord-Ierland zelf zijn winstbelasting kan vaststellen. Het lijkt erop dat de komende weken overeenstemming wordt bereikt.

Lees het gehele artikel in de digitale Telegraaf.