Nieuws/Financieel
1177331
Financieel

Akkoord Cyprus en trojka over banktoezicht

De Cypriotische regering heeft een akkoord bereikt met de trojka over toezicht op de bankensector in het land en over de kapitaalbuffer die ze aan moeten houden. Dat stelden ingewijden zondag.

De economie van Cyprus is nauw verweven met die van Griekenland. De Cypriotische banken kwamen in de problemen door grote verliezen op hun beleggingen in het buurland. Cyprus en de trojka spraken af dat de centrale bank van het land toezicht gaat houden op zowel de commerciële als de coöperatieve instellingen. Daarnaast werd afgesproken dat de banken aan het eind van 2013 een kernkapitaalratio (core tier 1) van 9 procent moeten hebben. Die ratio moet dan in 2014 oplopen naar 10 procent. Eerder werd gesproken over 8 procent.

Cyprus en de trojka blijven wel van mening verschillen over de hoogte van het bedrag dat nodig is om de banken te herkapitaliseren. Dat zou liggen tussen 11 en 16 miljard euro, ofwel het merendeel van het Cypriotische bruto binnenlands product van bijna 18 miljard euro. Ook zijn ze het nog niet eens over de eisen van de geldschieters inzake de privatisering van overheidsbezittingen en een verlaging van lonen en pensioenen.