Nieuws/Financieel
1177354
Financieel

Merkel roept op tot compromissen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt dat alle Europese leiders bereid zijn tot compromissen bij het overleg over de EU-meerjarenbegroting. Dat zei ze donderdag bij aankomst in Brussel voor haar voorbereidend gesprek met EU-president Herman Van Rompuy. Later op de avond begint de echte top met alle leiders gezamenlijk.

,,Iedereen zal compromissen moeten sluiten'', aldus Merkel. Zij hamerde op een zuinige begroting voor Europa. De bondskanselier benadrukte dat er mogelijk ,,een tweede etappe'' nodig is om tot een akkoord over de meerjarenbegroting voor 2014-2020 te komen, als de top vrijdag nog niet tot resultaat heeft geleid.

Ook de Franse president François Hollande riep bij zijn aankomst op tot compromissen. ,,Ik ben niet gekomen om een ultimatum te stellen", aldus de president. ,,Europa is een compromis.'' Bij het getouwtrek rond de meerjarenbegroting zet Hollande onder meer in op behoud van de Europese landbouwsubsidies voor de Franse boeren.

De Italiaanse premier Mario Monti daarentegen dreigde de onderhandelingen te blokkeren als het land geen extra geld voor landbouw en achtergebleven regio's ontvangt. ,,Voor ons is het absoluut nodig dat Italië bij de landbouwfondsen en regionale fondsen een beter resultaat bereikt dan wat er nu op tafel ligt", verklaarde Monti. ,,Onaanvaardbare oplossingen" wil de Italiaan naar eigen zeggen niet accepteren.