Nieuws/Financieel
1177428
Financieel

Spanje begint met financiering 2013

Spanje heeft met succes het eerste geld binnengehaald voor de financiering van de begroting voor 2013. Met verschillende veilingen haalde het land in totaal ruim 7 miljard euro op. De rente die Spanje op de leningen moet betalen lag iets onder die van voorgaande veilingen.

Madrid gaf onder meer obligaties met looptijden van drie, vijf en negen jaar uit. De rente op de langstlopende leningen kwam uit op 5,52 procent. De rente op een private plaatsing van 5-jarige obligaties bij het fonds van de sociale zekerheid kwam uit op 4,8 procent.

Spanje heeft dit jaar weten te voorkomen dat het om financiële steun van de Europese Unie moest vragen. Economen verwachten dat er volgend jaar mogelijk wel een steunaanvraag komt. In januari moet het land een groot aantal lopende leningen aflossen. Daarnaast stijgt de financieringsbehoefte van Spanje van circa 186 miljard euro in 2012 tot 207 miljard euro volgend jaar.

In de markt wordt ook gespeculeerd dat Spanje een vernederende hulpaanvraag helemaal wil voorkomen. Het land heeft in ieder geval laten weten dat het komende week opnieuw zo'n 3,3 miljard euro wil ophalen met een nieuwe 5-jarige obligatieveiling.