Nieuws/Financieel
1177476
Financieel

’Eurocrisis staat eindejaarsrally in de weg'

Na de correctie van vorige week heeft de Amsterdamse beurs de weg omhoog weer voorzichtig gevonden. Toch zijn veel beleggers er niet van overtuigd dat de stijgende lijn in december zal worden voortgezet. Dat is af te leiden uit een peiling van DFT.nl.

De AEX-index  bereikte begin november bijna het hoogste slotniveau van het jaar, maar moest daarna flink terrein prijsgeven mede vanwege de onzekerheid over de ’fiscal cliff’ in de VS.  Deze week veerde de hoofdgraadmeter weer aardig op gesteund door meevallend nieuws over de Chinese industrie. Het mislukken van een deal over de Griekse steun kon het sentiment niet verpesten.

Een ruime meerderheid van de poll-deelnemers gaat er echter van uit dat de Europese schuldencrisis roet in het eten gaat gooien.  Ook denkt bijna 10% dat de fiscale Amerikaanse afgrond een rally in de weg staat.

De optimisten zijn in de minderheid. Bijna een kwart wijst er op dat de AEX in de laatste maand van het jaar traditioneel  goed presteert.  De gunstige kerstverkopen wordt door 10% van de deelnemers genoemd als impuls voor de eindejaarsrally.