Nieuws/Financieel
1177816
Financieel

’Registratie shortposities schiet doel voorbij’

Elke belegger kan sinds 1 november via de Autoriteit Financiële Markten inzage krijgen in shortposities in Nederlandse beursfondsen. Deze transparantie zou soms een stukje onrust weg moeten nemen. Maar de schrikreactie rond Imtech roept vragen op of het register niet zijn doel voorbij schiet. Beheerders van hedgefondsen zijn in ieder geval niet overtuigd en zelfs de beurswaakhond zelf toont zich weinig enthousiast.

De koers van Imtech schoot gisteren maar liefst 10,6% onderuit. Weliswaar mede vanwege een verkoopadvies van ABN Amro, maar de val wordt vooral aan de melding van shortposities door enkele hedgefondsen zoals het Amerikaanse TCI toegeschreven. Want terwijl niemand zich erover verbaast dat sommige partijen op koersdalingen van BAM, TomTom en – vooral – SNS Reaal speculeren, kwam dat voor de als degelijk bekend staande technisch dienstverlener als een verrassing.

Een woordvoerster van de AFM benadrukt dat de registraties van shortposities van minimaal 0,5% vooral een verbetering van de transparantie beogen. „Door de meldingen krijgen beleggers meer inzicht in handelingen van grote partijen. En transparantie kan onrust wegnemen. Maar je ziet nu wel dat de markt aan de vanuit Europa opgelegde nieuwe regeling moet wennen.”

In de wandelgangen van een door Ernst & Young georganiseerd hedge fund symposium waren kritische noten over het registeren te horen. Zoals dat niet geheel duidelijk is wat precies onder een netto shortpositie van 0,5% moet worden verstaan. En vooral dat meldingen voor paniek kunnen zorgen, waar aandeelhouders natuurlijk niet mee gediend zijn.

Dat juist Amerikaanse fondsen short zijn gegaan, bevreemdt Willem Appel van Roodhals Capital niet. „Deze hebben meer kapitaal achter de hand en de research kunnen ze natuurlijk gewoon vanuit Nederland verrichten. Hierbij hebben ze mogelijk misstanden bij Imtech geconstateerd."

Sjef Pieters van Sail Advisors benadrukt wel de grote risico’s die met shortposities worden gelopen. „Een belegger die een aandeel voor €10 koopt, kan dit bedrag maximaal verliezen. Maar wie op een koersdaling speculeert, kan een veelvoud van zijn inleg kwijt raken.”

Ook John Hoek van Eucleria spreekt van een link spel. „Wie bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden op een koersdaling van Autonomy inzette, had heel goed ingezien dat er iets mis was met dit Britse softwarebedrijf. Maar door de overname van Hewlett-Packard in augustus vorig jaar kreeg hij geen gelijk."