Nieuws/Financieel
1177968
Financieel

VEB buigt zich over bonus Fugro-bestuur

Het bestuur van Fugro heeft zichzelf voor een groot financieel onheil behoed door op tijd opties te verzilveren, en zo miljoenen euro's binnen te harken. In de markt worden de wenkbrauwen gefronst en de VEB buigt zich over deze zaak. "We gaan er kritischer naar kijken", zegt David Tomic.

Corné van Zeijl (SNS), een van de bekendste fondsbeheerders van ons land, geeft aan dat het Fugro-management op deze manier bruto meer dan €10 miljoen heeft opgestreken.

"In oktober is er gecasht, nog voor het winstalarm en de aankondiging van het vertrek van Arnold Steenbakker als topman naar buiten kwamen", zegt Van Zeijl, met ondersteuning van het AFM-register. Die nieuwsfeiten werden vrijdag nabeurs bekendgemaakt, maandag zakte het aandeel ruim 14% weg.

"Het is onderdeel van het 'gewone' beloningsbeleid, maar extra opvallend is dat die opties een jaar eerder pas in december gecasht werden", zet Van Zeijl duidelijke vraagtekens bij de gang van zaken. "Ik kan me voorstellen dat je je als particuliere belegger in het ootje genomen voelt na de enorme koersdaling van een dag geleden", aldus de fondsbeheerder van SNS.

VEB

Ook de Vereniging van Effectenbezitters zet de vraagtekens bij de gang van zaken. "Daarbij zie je ook nog dat ING afgelopen vrijdag zijn belang in Fugro heeft verkleind. Niets ten nadele van die transactie, maar dat doet het gevoel van de particuliere belegger natuurlijk geen goed", laat David Tomic weten.

Hij vervolgt: "De verkoop van een groot deel van de GeoScience activiteiten (een relatief cyclisch onderdeel, seismische dataverzameling op zee, bijvoorbeeld om nieuwe olievelden te vinden, red.) voor €1,2 miljard was een grote deal. Het is wel ongebruikelijk om dan opties te cashen nog voor de overname is afgerond."

"Het was overigens sowieso schrikken geblazen toen men plotseling met een vertrek van de ceo en een winstalarm kwam", aldus Tomic.

Beslissing

Paul van Riel, die tijdelijk met de scepter zwaait bij Fugro, reageerde een dag eerder al op het cashen van Fugro. "We konden dat op dat moment gewoon doen, dat is onze beslissing." Het AFM laat ongewis of zij zich met deze zaak bezighoudt.