Nieuws/Financieel
1178081
Financieel

Bij EU-miljardendans is het ieder voor zich

De Europese Unie maakt zich op voor een bikkelharde strijd. Morgen komen de regeringsleiders in Brussel bijeen om het EU-budget voor 2014 tot en met 2020 vast te stellen.

De ’battle of the budget’ wordt een hels karwei en de kans op succes daalt met het uur. Nederland zal het spel slim moeten spelen, zodat het niet nog meer geld in de Brusselse potten hoeft te stoppen.

De Europese Commissie wil de zevenjaarlijkse begroting maar liefst met meer dan 5% verhogen tot boven de €1000 miljard. Ongehoord in deze tijden van crisis, aldus nettobetalers als Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Finland. Volgens deze groep kunnen er miljarden van het budget af door bezuinigingen op een aantal posten. Net als de nationale lidstaten momenteel in hun eigen begrotingen doen. Lijnrecht tegenover hun staan de zuidelijke en Oost-Europese landen die gretig tappen uit de fondsen voor landbouw en ontwikkeling van armere regio’s.

Bezuinigen

Maar ook nettobetaler Frankrijk vindt dat er niet bezuinigd moet worden op het EU-budget. „Alsof solidariteit niet is dat de meest gefortuneerden voor de anderen zorgen”, stelt de socialistische president Hollande. Bovendien is de Fransman als de dood dat de landbouwsubsidies eraan gaan, wat grote gevolgen heeft voor zijn land.

EU-president Herman Van Rompuy is met een compromis op de proppen gekomen. Via de kaasschaafmethode wordt er van tal van posten geld gehaald, waardoor in totaal zo’n €80 miljard bespaard zou worden ten opzichte van het budget 2007-2013. Vooral voor de Britten nog lang niet ver genoeg. Premier Cameron dreigt met een veto als het budget te hoog uitvalt.

Lees het hele artikel in De Financiële Telegraaf