Nieuws/Financieel
1178134991
Financieel

IJmuidens staal deels vrij van Amerikaanse heffing

DEN HAAG - Tata Steel wordt voor een deel uitgezonderd van de Amerikaanse importheffingen op staal. Volgens Minister Kaag (Buitenlandse Handel) scheelt dat het bedrijf 100 miljoen dollar.

Sinds de zomer van 2018 heeft de Amerikaanse president Trump heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium ingesteld. Maar voor het zogenoemde gelamineerde staal komt daar nu een uitzondering op, zegt Kaag. Dat komt omdat de Amerikaanse staalindustrie het helemaal niet zelf produceert.

’Geweldig nieuws’

Kaag noemt het intrekken van die heffingen ’geweldig nieuws’ voor het IJmuidense Tata Steel. „Goed voor ons, goed voor Nederlandse werknemers, het betekent dat Tata Steel weer zonder belemmeringen kan produceren naar de Verenigde Staten.” Kaag blijft de overige tarieven die Amerika heeft opgelegd ook aanvechten.

Het vervallen van de heffingen scheelt Tata Steel volgens Kaag ’ongeveer 100 miljoen dollar’: „Het gaat om ongeveer 20 procent van de exportwaarde van dat product. Het beschermt daarnaast meer dan honderd banen. In IJmuiden, maar ook in België.”

Metaalorganisatie FME prijst de stappen van het kabinet. Achter de schermen is hard gevochten voor het resultaat, stellen de ondernemersvoor de technologische industrie in een reactie.

„De importheffingen van Trump zijn ronduit vergif voor de technologische sector in Europa en hebben ook een zeer nadelig effect op de Nederlandse technologische industrie. Heffingen op Nederlands staal invoeren is absurd”, aldus de FME. „De Nederlandse staalproducten zijn gemaakt van hoogwaardig staal, dat de VS zelf niet heeft.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd