1180250
Financieel

Spaans sociaal huizenfonds

De Spaanse regering grijpt per direct in op de woningmarkt om een sociale catastrofe het hoofd te bieden. Samen met de socialisten en de Spaanse vereniging van banken besloot het kabinet de uitzichtloze situatie voor tienduizenden Spanjaarden alvast enige horizon te gaan verschaffen. Onder meer door leegstaande woningblokken ter beschikking te stellen aan daklozen en huisuitzettingen voor de economisch zwaksten voor maximaal twee jaar te dwarsbomen.

De uitstelmaatregel van de fel bekritiseerde uitzettingen geldt voor huishoudens die jaarlijks minder dan €19.000 verdienen en tenminste de helft van hun inkomen kwijt zijn aan hypotheeklasten. Ook worden eenoudergezinnen, bejaarden en gehandicapten in bescherming genomen. De overheidsingrepen gelden niet met terugwerkende kracht. „Voor de hypotheekslachtoffers die reeds hun huis zijn uitgezet, gaan we zorgen voor goedkope, toereikende woningen”, verklaarde Spaanse vice-president Soraya Sáenz gistermiddag. „De banken hebben toegezegd op korte termijn mee te werken aan de creatie van een sociaal huizenfonds.”

Volgens goed ingevoerde bronnen gaat het om in beslag genomen woningen, die momenteel onverkoopbaar zijn. Deze komen nu tegen huren van maximaal een paar honderd euro per maand tijdelijk beschikbaar. Sáenz meldde dat de details zo snel mogelijk bekend worden gemaakt om de gemoederen te bedaren. Spanje kampt namelijk met circa 350.000 uitgezette huishoudens.

 

Lees het gehele artikel in de digitale Telegraaf.