Nieuws/Financieel
1184083
Financieel

Onzekerheid Rabobank over voorziening voor Ierse dochter

Het zal nog zeker tot volgend jaar duren, voordat Rabobank weet of het andermaal een voorziening moet treffen voor zijn Ierse probleemdochter ACCBank. Dat stellen betrokkenen.

Vanochtend om elf uur begint in de High Court van Dublin een zes weken durend proces. Dag één is direct de belangrijkste, omdat de aanklager die de zaak behandelt zijn kaarten op tafel zal leggen, en zal verklaren waar sprake is van bedrog door de Rabodochter in Ierland.

In de periode 2003 tot 2006 werden voor €600 miljoen door klanten met van ACC geleend geld opties op aandelen aangeschaft, met een gegarandeerde inleg.

Hoge kosten

Toch verloren 1400 Ieren hun centen, omdat er onverwacht hoge kosten aan het product, de Solid World Bond, bleken te zitten. Zo werd er 22% rente over het geleende geld betaald, en ving vermogensbeheerder Robeco stevige commissie van ACCBank.

In eerste instantie gaat het om een proefproces van vier mensen, mochten zij hun gelijk halen, dan biedt dat perspectief voor de overige 1400.

Kern van de zaak - die Rabobank bij verlies volgens bronnen tot €200 miljoen zou kunnen kosten - is dat in de veertig filialen van de ACC banken de Solid World Bonds actief aan de man gebracht werden. Dit terwijl personeel niet gediplomeerd was om financieel advies te geven.

Rabo kocht ACCBank in 2002 voor €165 miljoen van de Ierse staat, maar heeft door de vastgoedcrisis op het eiland €1,4 miljard moeten afboeken.