Nieuws/Financieel
1185507
Financieel

’Fiscal cliff sneller opgelost bij winst Romney’

De Amerikaanse verkiezingen werpen deze week hun schaduw vooruit op de aandelenmarkten. Veel beleggers laten zich echter niet leiden door de keuze van de nieuwe president. Dat is af te leiden uit een poll van DFT.nl

De verkiezingen die morgen plaatsvinden, belooft een spannende strijd te worden tussen de zittende Democratische president Barack Obama en zijn de Republikeinse tegenhanger Mitt Romney.

Deelnemers aan de peiling hebben overwegend weinig oog voor de verkiezingsuitslag. Een derde gaat er van uit dat de impact van de nieuwe president gering zal zijn op de aandelenkoersen. Een zelfde percentage hecht meer belang aan het bedrijfs- en macronieuws dan aan de verkiezingen.

Ruim 10% van de DFT-bezoekers houdt in de aanloop naar de verkiezingen echter zijn kruit droog. Een vijfde denkt dat de uitslag bepalend zal zijn voor het sentiment op de aandelenmarkten.

Volgens Philip Marey, macro-econoom bij de Rabobank, zal een herverkiezing van Obama het meest positief uitpakken voor de effectenbeurzen vanwege de duidelijkheid over de voortzetting van het beleid, terwijl bij Romney de economische koers nog onbekend is.

Aan de andere kant wijst hij er op dat een overwinning van Romney gunstiger is voor het oplossen van de ’fiscal cliff’, de automatische bezuinigingen die aan het begin van het nieuwe jaar zullen ingaan om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ook vervallen op 1 januari 2013 belastingvoordelen die door de voormalige president Bush zijn ingesteld."Zonder een deal over het spreiden van de automatische bezuinigingen en het niet verlengen van de belastingvoordelen zal Amerika in het eerste kwartaal in een recessie terechtkomen. " De kans op een snelle oplossing van de 'fiscal cliff' is volgens hem groter bij Romney doordat vooral de republikeinen dwarliggen in het Huis van afgevraadigheden, waar ze een meerderheid hebben.