Nieuws/Financieel
1186335187
Financieel

Geen witte rook bij Tata, bonden gaan weer staken

De hoogovens liggen nog altijd met hun eigen personeel overhoop.

De hoogovens liggen nog altijd met hun eigen personeel overhoop.

De directie van Tata Steel Nederland weigert in te gaan op de eisen van de vakbonden. Daarmee gaan de stakingen bij de hoogovens in IJmuiden vanaf vrijdag weer verder.

De hoogovens liggen nog altijd met hun eigen personeel overhoop.

De hoogovens liggen nog altijd met hun eigen personeel overhoop.

De bonden voerden donderdag overleg met de directies van Tata Steel Nederland, Tata Steel Europe en de top in India. „Daar hebben we onze eisen neergelegd, maar daarbij hebben we alleen maar vage toezeggingen gekregen. Ze vragen om meer tijd. Wij gaan dus door met actievoeren”, zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis. De vakbondsman heeft nog steeds grote twijfels wie er binnen Tata Steel het mandaat heeft om met de vakbeweging te praten.

,,De verkennende gesprekken met de directie hebben helaas te weinig garanties opgeleverd dat we tot een oplossing kunnen komen. Dus de acties gaan door”, zegt bestuurder Peter Böeseken van CNV Vakmensen. ,,Helaas moeten we constateren dat we geen concreet zicht hebben op een oplossing. Dan zit er voor ons niets anders op dan doorgaan met actievoeren, tot de directie wel concrete garanties kan geven.”

Een woordvoerder van Tata Steel Nederland laat weten dat het om constructieve gesprekken ging. ,,In het gesprek donderdag zijn de eisen van de medewerkers en de bonden verder verhelderd en wij willen als directie daarmee aan de slag. Uiteraard vergt de uitwerking van deze eisen nader overleg met elkaar. Wij hebben de bonden uitgenodigd de gesprekken voort te zetten en dinsdag zitten we weer om de tafel”, zo laat het bedrijf weten aan de medewerkers.

Reorganisatie

De werknemers in IJmuiden zijn woedend vanwege de reorganisatieplannen, waarbij mogelijk duizend banen verdwijnen. Verder vragen zij opheldering over het plotselinge ontslag van voormalig bestuursvoorzitter Theo Henrar. De afgelopen twee weken hebben verschillende afdelingen in IJmuiden het werk neergelegd.

De vakbonden, waaronder FNV en CNV, eisen onder meer dat er geen gedwongen ontslagen vallen, de reorganisatieplannen van tafel gaan en dat het werkgelegenheidspact wordt verlengd tot 2026.

Verder willen zij toezegging dat er geen onderdelen van Tata Steel Nederland verdwijnen, en dat administratieve werkzaamheden niet worden uitbesteed.

Plan

Bovendien moet de huidige bedrijfsstructuur worden gehandhaafd en moet er een strategisch plan komen voor de toekomst van Tata Steel Nederland.

De bonden hebben daarnaast nog twee aanvullende eisen: de vakbond eist een duidelijke toelichting op het vertrek van topman Henrar en wil betrokken worden bij de benoeming van de nieuwe directieleden.

Kwaad bloed

Topman Henrik Adam van Tata Steel Europe zette vorige week nog meer kwaad bloed bij de staalwerkers door aan te geven dat de reorganisatieplannen onverminderd doorgaan om de winstgevendheid van de hoogovens te garanderen.

„De transformatieplannen moeten doorgaan om ervoor te zorgen dat we concurrerend blijven in Europa. Op die manier blijven we ook in de toekomst een duurzaam bedrijf”, aldus Adam.