Financieel/Carrière
1186876455
Carrière

Coronapatiënten langer uit de roulatie door mentale klachten

Amsterdam - Werknemers met het coronavirus zijn vaker en langer uit de roulatie. De helft van de herstellende coronapatiënten is na bijna drie maanden weer volledig aan het werk. Tijdens de eerste golf van de pandemie was dat na twee maanden.

Oorzaak is somberheid en teleurstelling over de vele beperkende maatregelen, meldt arbodienstverlener Arbo Unie. Mensen herstellen daardoor minder snel van corona.

Tijdens de eerste piek van het virus was de helft van de coronazieken na 66 dagen weer volledig aan het werk. Nu is de helft na 87 dagen nog steeds niet volledig aan de slag, een verschil van bijna een maand.

„Mensen zijn niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk moe van corona”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar verzuim en werkfunctioneren aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Teleurstelling en somberheid door de beperkende maatregelen hebben effect op de snelheid van het herstel en daarmee de re-integratie.”

Voorzichtiger

Een ander belangrijk verschil met de eerste coronapiek is dat mensen veel geleidelijker hun werk opbouwen, zegt Roelen. „In de eerste golf ging iets meer dan de helft van de mensen van de ene op de andere dag weer volledig werken. Nu is dat nog geen kwart.”

Mensen zijn door de nieuwe besmettelijke varianten van het virus volgens de bedrijfsarts veel voorzichtiger geworden met sociale activiteiten, inclusief werk. Bij het herstel van corona moet oog zijn voor de fysieke én mentale klachten, zegt Roelen.