Nieuws/Financieel
1191549
Financieel

’Beurzen hebben stimulansen nodig’

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING Investment Office meent dat de financiële markten al veel hoop hebben ingeprijsd. „Of de politiek daadwerkelijk knopen doorhakt om de eurocrisis op te lossen, is echter de vraag. En een nieuwe stimuleringsronde in de VS is ook nog lang niet zeker."

Na meer dan twee maanden onafgebroken te zijn gestegen, verloren de aandelenbeurzen vorige week enig terrein. Beleggers werden vooral opgeschrikt door een stevige daling van de Japanse export en een terugval van de Chinese inkoopmanagersindex tot het laagste niveau sinds september. „Het laat nog eens zien dat deze landen niet ongevoelig zijn voor de crisis in de eurozone, die op een nieuwe recessie lijkt af te stevenen", aldus Wiersma.

Hij wijst erop dat beleidsmakers weliswaar de hoop op maatregelen hebben gevoed, maar dat het tot nog toe bij een paar renteverlagingen in China en een renteverlaging van de ECB is gebleven. „De notulen van de laatste beleidsvergadering bieden hoop dat de Fed met een nieuwe stimuleringsronde komt als de Amerikaanse economie blijft afzwakken. Mogelijk biedt voorzitter Ben Bernanke vrijdagmiddag in zijn toespraak in Jackson Hole meer duidelijkheid. Ik verwacht echter pas een beslissing tijdens de volgende vergadering op 12 en 13 september. De Fed kan dan reageren op een Amerikaanse banencijfer en de ontwikkeling in de eurozone."

De beleggingsstrateeg benadrukt dat 12 september een essentiële datum voor Europa is. „Het Duitse hof beslist dan over het noodfonds. Gezien zijn onafhankelijkheid van de politiek en de financiële markten is een akkoord niet zeker. Die dag vinden er ook verkiezingen in Nederland plaats, waar beleggers mede vanwege het toegenomen anti-Europa sentiment met bovengemiddelde belangstelling naar kijken. Er dreigen sowieso scheurtjes in de eurozone te ontstaan, zoals een mogelijk vertrek van Griekenland."

Wiersma kijkt deze week vooral uit naar vrijdag. „ Afgezien van de toespraak van Bernanke staan dan cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de fabrieksorders op de agenda. Vandaag was er overigens ook al een belangrijk vertrouwenscijfer, namelijk van Duitse ondernemers. Dit viel tegen maar beleggers reageerden positief, omdat ze hieruit extra hoop putten op nieuwe stimulansen. Dan moet echter nog maar blijken."