Nieuws/Financieel
1191945101
Financieel

Handelszorgen wegen flink op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag behoorlijk in het rood, op de eerste handelsdag van september. Het sentiment kreeg een flinke knauw door de vervliegende hoop op een snel akkoord in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de impact van de vete op de Amerikaanse economie. In het voor Amerikaanse beleggers extra lange weekend werden nieuwe importheffingen van kracht.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 1,4 procent in de min op 26.044 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent tot 2900 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,2 procent tot 7867 punten. Maandag was Wall Street dicht vanwege Labor Day.

Het is het streven dat de VS en China deze maand in Washington verder onderhandelen over een nieuw handelsakkoord, maar een datum is nog niet vastgesteld. President Donald Trump waarschuwde Peking dat hij zich harder zal opstellen in zijn eventuele tweede termijn als er geen handelsdeal wordt bereikt vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

Gevoelig

Bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsspanningen werden van de hand gedaan. Zo stonden graafmachinemaker Caterpillar en vliegtuigfabrikant Boeing tot 3,2 procent lager. Ook in de chipsector waren rode cijfers te zien met minnen voor bijvoorbeeld Intel, Advanced Micro Devices (AMD) en Micron Technology tot 2 procent. Apple leverde 1,8 procent in en Tesla ging 0,7 procent omlaag.

Daarnaast bleek uit cijfers van marktonderzoeker ISM dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in augustus voor het eerst in drie jaar is gekrompen, vooral door tegenwind van de handelsspanningen.

Overnamedeal

Levi Strauss daalde 1,4 procent na een overnamedeal. Het spijkerbroekenmerk koopt tachtig winkels van Levi's en Dockers in Chili, Peru en Bolivia en achterliggende distributie-activiteiten van The Jeans Company. Dat laatste bedrijf was als distributeur voor Levi's actief in die landen.

De euro was 1,0972 dollar waard, tegen 1,0964 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 53,63 dollar. Brentolie daalde 1,3 procent in prijs tot 57,91 dollar per vat.