Nieuws/Financieel
1192168613
Financieel

Britse bank HSBC schrapt 35.000 banen

Londen - De Britse bank HSBC is van plan komende drie jaar tot zo'n 15 procent van zijn totale personeelsbestand te schrappen. Dat komt neer op ongeveer 35.000 banen. Het financiële concern, dat voornamelijk in Azië zaken doet, hoopt met die megabanenreductie eindelijk de weg omhoog terug te vinden.

HSBC heeft het al langer moeilijk. Zo werd de bank geraakt door het Chinees-Amerikaanse handelsconflict en de onlusten in Hongkong. Recent drukt ook de uitbraak van het nieuwe coronavirus op de resultaten. HSBC denkt dat de kosten in totaal met 4,5 miljard dollar omlaag moeten om het tij te keren.

"Delen van ons bedrijf leveren geen acceptabele rendementen op. We schetsen daarom een herzien plan om het rendement voor beleggers te verhogen", zegt interim-topman Noel Quinn in een toelichting.

In verband met de reorganisatie zet het concern een afwaardering van meer dan 7 miljard dollar in de boeken. Hierdoor halveerde de winst in het afgelopen jaar tot 6 miljard dollar, ondanks dat de totale jaarinkomsten van de bank wel met ruim 2 miljard dollar opliepen tot circa 56 miljard dollar.