Nieuws/Financieel
1192551980
Financieel

Duizenden banen op de tocht bij Ryanair

Ceo Michael O’Leary van Ryanair

Ceo Michael O’Leary van Ryanair

De Ierse prijsvechter Ryanair verwacht afscheid te moeten nemen van 3000 piloten en cabinemedewerkers als gevolg van de coronacrisis. Volgens de luchtvaartmaatschappij zal het zeker nog tot de zomer van 2022 duren voordat de passagiersstromen weer op het niveau van voor de crisis is.

Ceo Michael O’Leary van Ryanair

Ceo Michael O’Leary van Ryanair

Ryanair rekent in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar dat loopt tot en met maart op een verlies van 100 miljoen euro. De impact in het tweede kwartaal met daarin de belangrijke zomermaanden zal nog forser zijn, verwacht het bedrijf.

Het herstructureringsprogramma en daarmee het banenverlies zal vanaf juli worden doorgevoerd. Personeel dat mag blijven moet rekening houden met mogelijk tot een vijfde minder salaris. Ook kan het zijn dat medewerkers met onbetaald verlof worden gestuurd. De ingrepen gelden niet alleen voor vliegend personeel. Ook op kantoor en in de backoffice van Ryanair moeten mensen vrezen voor hun baan.

Ryanair verwacht een deel van zijn vliegtuigbases in Europa tijdelijk te moeten sluiten, tot het luchtverkeer zich herstelt. Verder is het bedrijf in gesprek met vliegtuigmaker Boeing om eerdere bestellingen terug te schroeven. Topman Michael O’Leary zal tot en met maart genoegen nemen met 50 procent minder loon.