Nieuws/Financieel
1194946034
Financieel

Wall Street stevig omlaag na rentebesluit Fed

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld dat de Federal Reserve na diens eerste renteverlaging in meer dan tien jaar niet meteen een heel traject van renteverlagingen voor ogen heeft. De historische rentestap zelf hadden de financiële markten al min of meer zien aankomen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent lager op 26.864,27 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2980,38 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,2 procent in op 8175,42 punten.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell meldde daarop dat het een ’mid cycle’-beleidsaanpassing was en niet de start van een serie van renteaanpassingen, die duiden op het einde van de economische cyclus. Het zou bij een enkele renteverlaging kunnen blijven, zo liet hij doorschemeren.

Het besluit van de Federal Reserve leidde tot een reactie van president Trump die stelde dat Powell de regering teleurstelde. Trump wilde vooraf een duidelijk grotere renteverlaging van zeker 50 basispunten.

Powell benadrukte eerder dat momenteel niets in de Amerikaanse economie een obstakel voor de groei vormt. Wel meldde hij een lagere banengroei voor de rest van het jaar.

Ook de rente op Amerikaanse langjarige staatsobligaties gingen terug, in reactie op beleggers die zekerheid zochten. De tweejarige treasury ging 12 basispunten omhoog tot 2,17%. Maar ook goud en zilver verloren waarde, 0,8% en 1,5% respectievelijk.

De euro ging naar het laagste punt tegen de dollar sinds mei 2017.

Analisten schatten vervolgens in dat de waarschijnlijkheid van een volgende rentedaling in september snel daalt, gemiddeld is die kans 55% geworden, tegen 85% voor de uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell.

Volgens zakenbank Jefferies is uit de woorden van Powell niet op te maken dat de Fed de start van het einde van de cyclus is ingegaan.

Loonstroken ADP

Beleggers verwerkten verder weer veel bedrijfsresultaten, plus het maandelijkse banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Zo ging Apple na cijfers ruim 2 procent vooruit. De techreus is optimistisch over de verkopen van de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar op de markt komen en rekent voor het lopende vierde kwartaal van het gebroken boekjaar op meer omzet dan analisten hadden voorzien.

Industrieconcern GE leed in het afgelopen kwartaal een flink verlies door hoger dan verwachte herstructureringskosten. Wel is GE positiever over de uiteindelijke prestaties dit jaar. Het aandeel zakte met bijna 1 procent.

AMD

Chipconcern Advanced Micro Devices (AMD) ging verder ruim 10 procent omlaag, na tegenvallende omzetverwachtingen. Andere bedrijven die de boeken openden waren onder meer muziekstreamingdienst Spotify (min 0,2 procent), autoconcern Fiat Chrysler (plus 1,7 procent) en navigatiedienstverlener Garmin (plus 2,6 procent).

De euro zakte na het rentebesluit van de Fed terug naar 1,1067 dollar, van 1,1132 dollar bij slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 57,97 dollar. Brentolie klom 0,7 procent in prijs tot 65,17 dollar per vat.