Nieuws/Financieel
1194946260
Financieel

Kleine plussen op Wall Street

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag tijdens de middaghandel in New York licht in de plus. Net als in Europa kijken beleggers op Wall Street uit naar de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten later deze week. Op dit vlak kregen de financiële markten zowel positieve als negatieve signalen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur 0,2 procent hoger op 26.626 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,2 procent, tot 2957 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,3 procent tot 8004 punten. Eerder op de dag eindigden de Europese beurzen ook al hoger.

De afgelopen weken hebben Chinese onderhandelaars meerdere keren met hun Amerikaanse tegenhangers gesproken in Peking. Het aantal onderwerpen dat de Chinezen bereid waren de revue te laten passeren zou aanmerkelijk zijn geslonken. De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He reist donderdag naar Washington, maar zou geen afspraken willen maken over hervorming van het industriële beleid of het aanpakken van Chinese staatsbedrijven waar vanuit de VS over wordt geklaagd.

General Electric

Er was in aanloop naar de handelsgesprekken ook wat positief nieuws. Economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow heeft aangegeven dat de Amerikanen niet van plan zijn om Chinese bedrijven met een Amerikaanse notering van de beurzen in New York te verwijderen. Daarmee stelde hij beleggers weer wat gerust.

Bij de bedrijven was er aandacht voor onder meer General Electric (GE) dat 0,3 procent won. Het industrieconcern bevriest pensioenen van duizenden werknemers, waardoor pensioentekorten met miljarden worden teruggedrongen. Verder hebben General Motors (GM) en vakbond United Auto Workers (UAW) nog geen akkoord gesloten over een nieuwe cao. De onderhandelingen lijken zelfs muurvast te zitten, nadat het laatste voorstel van de autobouwer aan de bond is afgewezen. GM won niettemin 0,3 procent.

De euro was 1,0975 dollar waard, tegen 1,0991 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 53,22 dollar. Brentolie klom ook 0,8 procent in prijs, tot 58,85 dollar per vat.