Nieuws/Financieel
1195693232
Financieel

’Tweedehands auto niet eerder zo duur: ruim €24.000’

AMSTERDAM - Nooit eerder werd zoveel neergeteld voor een tweedehandsauto als afgelopen maand. Volgens online-autoplatform AutoScout24 wisselde een occasion in de maand oktober voor gemiddeld €24.428 van eigenaar.

Dat betekende een stijging van meer dan 10% in vergelijking met begin dit jaar. Het bedrag ligt zo’n kleine 2,6%hoger dan tijdens de vorige piek in juni. „Sinds de zomermaanden lijkt de markt voor de verkoop van auto’s weer aan te trekken. Ook wij konden na een kleine zomerse terugval in oktober weer een recordprijs voor een occasion noteren”, zegt Dorianne Richelle, manager bij AutoScout24.

’Piek lijkt bereikt’

Autobranchevereniging BOVAG herkent het door AutoScout24 geschetste beeld. Volgens BOVAG liggen de prijzen voor gebruikte auto’s al tijden op een hoog niveau. De branchevereniging denkt wel dat de piek langzaamaan lijkt te zijn bereikt.

Volgens AutoScout24 zijn met name kleine auto’s een stuk duurder geworden. De prijs voor een kleine auto steeg in oktober met 5,7% op maandbasis naar een gemiddelde prijs van €14.065. Voor een middenklasser betaal je gemiddeld 3% meer dan een maand geleden. Deze komt nu uit op een gemiddelde prijs van €24.616.

Meer elektrisch

De vraag naar elektrische auto’s stijgt. Richelle: „We zien tekenen van een groeiende vraag naar elektrische auto’s, maar deze wens voert in de zoektocht naar een tweedehandsauto nog niet de boventoon.”

Volgens Richelle worden er ook weer meer nieuwe auto’s verkocht. „Het lijkt er op dat diverse merken hun leveringsachterstanden inlopen.”