Nieuws/Financieel
1197220123
Financieel

DNB: cryptobeurs Binance opereert illegaal in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - ’s Werelds grootste cryptobeurs Binance, waar gehandeld wordt in digitale munten als de bitcoin, mag in Nederland geen diensten aanbieden. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat Binance actief is in Nederland zonder een wettelijk verplichte registratie. Dat betekent dat het concern illegaal bezig is.

Mogelijk gaat DNB nu stappen ondernemen tegen Binance, maar daarover kan een woordvoerster van de centrale bank niets naar buiten brengen. Nederlanders die gebruikmaken van de cryptodiensten van Binance doen volgens DNB sowieso niets verkeerd. Het is puur Binance dat in strijd handelt met de wet. Maar klanten kunnen wel een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering, waarschuwt de toezichthouder.

Kaaimaneilanden

Binance doet er veel aan om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Volgens oprichter Changpeng Zhao is dat omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt.

DNB is niet de eerste toezichthouder die actie onderneemt tegen Binance. Vorige maand zei bijvoorbeeld de Italiaanse Consob al dat wat de cryptobeurs doet niet mag. In de VS wordt Binance ook onderzocht door justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt er verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking, maar ontkent die aantijgingen.

Dat DNB nu pas met een oordeel komt, is omdat er eerst eigen onderzoek gedaan moest worden.

Binance stelt in een reactie dat het bedrijf hoopt op termijn wel goedkeuring van DNB te krijgen. De onderneming voegt eraan toe hulpmiddelen en procedures te hebben die witwassen en terrorismefinanciering bestrijden.

Grootste in crypto’s

Qua handelsvolume lijkt Binance veruit de grootste cryptobeurs ter wereld. Volgens de vergelijkingswebsite CryptoCompare is de afgelopen 24 uur ruim $30 miljard aan digitale munten verhandeld op het platform. De eerstvolgende concurrent verhandelde in dezelfde tijdspanne nog geen $8 miljard.