Nieuws/Financieel
1198590902
Financieel

Gemengd beeld op Wall Street

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen toonden donderdag tijdens de middaghandel in New York een gemengd beeld. Beleggers op Wall Street reageerden op een grote stroom bedrijfsresultaten. Vooral aandelen van Tesla en Twitter bewogen flink na het openen van de boeken, elk in een andere richting.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 26.760 punten. De brede S&P 500 noteerde vlak op 3004 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 8163 punten.

Beleggers hielden ook de handelsoorlog weer in de gaten. Vicepresident Mike Pence bekritiseerde donderdag openlijk China's acties tegen demonstranten in Hongkong. Daarnaast zei hij dat het belangrijk is dat de Verenigde Staten en China nader tot elkaar komen.

Beurswaarde

Tesla kreeg er meer dan 17 procent aan beurswaarde bij. De maker van elektrische auto's verraste met een kwartaalwinst en gaf aan dat het veel vertrouwen heeft in het leveren van meer dan 360.000 wagens dit jaar. Twitter kampte met tegenvallende advertentie-inkomsten. Daarbij had Twitter ook nog eens te maken met een datalek. Het aandeel ging een kleine 20 procent onderuit.

Microsoft won na cijfers dik 2 procent. Het techconcern blijft het goed doen met zijn clouddiensten. Dat zorgde in het eerste kwartaal van het boekjaar van de software maker voor meer winst op een hogere omzet. Industrieel conglomeraat 3M tornde aan zijn eerder uitgesproken verwachtingen en zakte ruim 4 procent.

Boeing

Bij American Airlines en Southwest Airlines zorgde de kwestie rond de Boeing 737 MAX-toestellen, die om veiligheidsredenen aan de grond worden gehouden, voor de nodige extra kosten. Beide ondernemingen wisten evengoed recordresultaten te boeken. De luchtvaartmaatschappijen wonnen tot bijna 5 procent.

Andere bedrijven die boeken opende waren onder meer internetmarktplaats eBay (min 9 procent), mediaconglomeraat Comcast (min 1,6 procent), defensiespecialist Northrop Grumman (plus 1,5 procent) en plastic- en siliconenmaker Dow (plus 3,2 procent).

De euro was 1,1107 dollar waard, tegen 1,1095 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 56,39 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs, tot 61,78 dollar per vat.