Nieuws/Financieel
1199079057
Financieel

AEX winnend over de streep op Prinsjesdag

Op Prinsjesdag wist de AEX onder aanvoering van Shell opnieuw terrein te winnen. Beleggers voelden zich gesteund door economische opstekers uit China en Duitsland. Banken deelden niet mee in het positieve sentiment. In de Midkap blonk SBM uit.

Na een vlakke start kreeg de AEX-index de wind in de rug en eindigde 0,6% hoger op 555,95 punten. De AMX steeg 0,8% naar 816,96punten.

Elders in Europa kleurden de beursgraadmeters eveneens groen. De Britse FTSE 100, de Franse CAC en de Duitse DAX ging tot 1% vooruit.

In de ochtend kwam er meevallend macronieuws vanuit Duitsland. Het vertrouwen van beleggers in de vooruitzichten voor de eigen economie steeds deze maand harder dan vooraf werd voorzien. Ook de macrocijfers uit China vielen mee. Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, benadrukt dat vooral de groei van de detailhandelsverkopen in het Aziatische land bemoedigend is te noemen. „Dat was voor de eerste keer sinds de uitbraak van de coronapandemie.”

Verder is het wachten op het Amerikaanse rentebesluit dat morgenavond naar buiten komt. Volgens Philip Marey, econoom bij Rabobank, zal daarbij de zogeheten dotplot in de belangstelling staan, die een indicatie geeft over de vooruitzichten voor de rente op de middenlange termijn. „Wij houden er in onze prognose rekening mee dat de Fed pas eind 2024 de rente weer gaat verhogen. Verder zal Powell in de toelichting ingaan op de eerder aangekondigde flexibilisering van de inflatiedoelstelling.”

"Turbulentie op komst"

Marey voorziet dat de aandelenmarkten in het vierde kwartaal de nodige turbulentie op zich afkrijgen. Hij wijst er op dat vooral na de presidentsverkiezingen in de VS er een periode van onrust kan komen. „Door de enorme polarisatie in de Amerikaanse politiek is het niet ondenkbaar dat de presidentskandidaten de uitslag gaan betwisten, zeker doordat er veel via de post wordt gestemd. Een mogelijke tweede uitbraak van het coronavirus in de VS tijdens het griepseizoen is eveneens een bron van onzekerheid. Daarnaast kan Trump nog de botte bijl gaan hanteren richting China en is de kans aanwezig dat de Republikein en Democraten er in het geheel niet uit gaan komen met de nieuwe fiscale stimulering.”

Versteeg kijkt nog steeds met een positieve blik naar de aandelenmarkt. „Er is wat meer volatitliteit in de markt, maar je ziet dat beleggers het stof van de techcorrectie in de afgelopen week weer van de schouders slaan. Naar verwachting blijven techfondsen de kar trekken vanwege de mooie winstgroei doordat ze nog steeds profiteren van het massale thuiswerken door de coronacrisis.”

Shell aan kop

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging maaltijdbesteldienst Just Eat Takeaway 0,9% vooruit, na een koopadvies van Citi. De Amerikaanse bank hanteert een koersdoel van €138.

Zwaargewicht Shell boekte een winst van 1,5%, gesteund door een herstel van de olieprijzen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorziet dat het herstel van de oliemarkt in de tweede helft van dit jaar minder sterk zal uitvallen dan eerder gedacht. Unilever viel ook in de smaak en dikte 1,1% aan.

ABN Amro raakte na de fraaie plus op maandag 2,8% kwijt. ING zakte 1,2%. Naar verluidt zijn de Zwitserse banken UBS, waar voormalig ING-topman Ralph Hamers binnenkort het roer overneemt, en Credit Suisse een onderzoek naar een mogelijke fusie gestart.

Bij de middelgrote fondsen blonk Eurocommercial Properties met een koerssprong van 6,8% uit, nadat JPMorgan het vastgoedbedrijf van de verkooplijst heeft gehaald.

Signify zat ook in de lift een vooruitgang van 3,6%, Goldman Sachs heeft het verlichtingsbedrijf op de favorietenlijst gezet.

SBM Offshore kreeg er na een forse opleving rond de lunch 5% bij. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de dienstverlener voor de olie-industrie exclusieve onderhandelingen voert met de Braziliaanse oliegigant Petrobras voor de levering van een drijvend productieplatform om gas en olie te produceren.

Vopak daarentegen verloor 0,4%. Maandag hadden beleggers nog voorzichtig positief gereageerd op een overname van terminals in de VS.

Smallcap Forfarmers won 3,6%, in reactie op de bekendmaking van zijn financiële doelstellingen voor de komende vijf jaar. Het veevoederbedrijf wil verder groeien in Europa en meer dividend uitkeren.

Kiadis Pharma schoot 10,7% omhoog op de lokale markt, dankzij de ontvangst van een subsidie van $9,5 miljoen uit de VS voor de verdere ontwikkeling van een coronamedicijn. Het biotechnologiebedrijf had hier maandag al op gehint, toen goedkeuring van toezichthouder FDA werd gekregen voor de start van een klinische studie naar behandeling van Covid-19. Zakenbank KBC zag aanleiding het koersdoel tot €2,80 te verhogen, maar bleef bij zijn houdadvies.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.