Nieuws/Financieel
1200740
Financieel

Gangnam Style is ook hit op de beurs

De beurskoers van de Zuid-Koreaanse halfgeleiderfabrikant DI is in de afgelopen weken verdrievoudigd. Toch is DI geen leverancier van Samsung of Apple, en heeft DI met die partijen ook geen lucratief contract afgesloten.

De koerssprong is volledig te danken aan het feit dat grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Park Won-Ho is. En dat is de vader van Park Jae-Sang, die beter bekend is als PSY en wereldwijd een joekel van een hit scoort met het volledig in het Koreaans gezongen nummer Gangnam Style.

De opkomende landen doen het daarmee niet alleen als nieuwe economische machten, maar ook in de popwereld goed. Gangnam Style is de eerste Koreaanse wereldhit ooit. Die volgden na enkele Braziliaanse nummer 1-hits die de wereld overgingen.

Vader Park wordt zo heerlijk slapend rijk en verdient misschien wel meer dan zijn zoon. Halfgeleiderfabriek DI heeft ondertussen een beurswaarde van $90 miljoen. Analisten kunnen maar geen verklaring vinden waarom de wereldhit van zoon Park de marktwaarde van het bedrijf van vader Park zo vergroot. Zoonlief werkt immers niet voor het bedrijf en heeft ook geen aandelen in de tent van pa. Het enige wat ze kunnen bedenken is dat in Zuid-Korea 70% van de beursgenoteerde aandelen in handen is van particuliere beleggers. En die zijn veel gevoeliger voor dit soort hypes dan instituten.