Nieuws/Financieel
120112810
Financieel

Transavia schikt in rechtszaak 'coronavouchers'

AMSTERDAM Redactie DFT - De rechtszaak tegen Transavia om de ’coronavouchers’ is van de baan en de luchtvaartmaatschappij gaat passagiers het volledige ticketbedrag terugbetalen. Duizenden passagiers hebben vanwege de coronacrisis in ruil voor hun geannuleerde vlucht een voucher gekregen maar een aantal nam daar geen genoegen mee en spande samen met claimbureau Aviclaim een rechtszaak aan. In totaal krijgen 85 klanten van Transavia bij elkaar ruim 20.000 euro aan vliegtickets terug met de schikking.

Die zaak betrof niet alleen Transavia, maar ook KLM. Die laatste maatschappij schikte niet en liet de rechtszaak dinsdagmorgen doorgaan. De inhoudelijke behandeling is over vier weken. Een woordvoerder van KLM meldt dinsdagmiddag dat de luchtvaartmaatschappij de rechter om meer tijd zodat het de gegevens van de passagiers in deze zaak kan controleren.

De druk op de luchtvaartmaatschappijen is toegenomen, nadat de Europese Commissie Nederland op 15 mei kapittelde over de coronavouchers. De reiswereld moest naast het voucher ook de optie ’geld terug’ bieden. De reisbranche stelde daar niet het geld voor te hebben.

Vorige week maakten KLM en Transavia bekend dat iedereen zijn geld terug kan krijgen indien gewenst. Ook TUI geeft de klant het geld terug. Overigens kunnen de klanten nog kiezen voor een voucher, waar de KLM 15% aan waarde bovenop doet.

KLM meldt dat iedere reiziger wiens vlucht is geannuleerd geld terug kan vragen, ook de passagiers die deze zaak hebben aangespannen. Eerder boden de luchtvaartmaatschappijen alleen reizigers waarvan de vlucht na een bepaalde datum was geannuleerd geld terug.

Claims

In totaal hebben meer dan 7500 passagiers zich gemeld bij Aviclaim. Het claimbureau meldt dat er ondertussen bij 66 verschillende luchtvaartmaatschappijen claims liggen.