Nieuws/Financieel
1201708012
Financieel

Techbedrijven stralen op Wall Street

In Detroit, Michigan zijn nog lang niet alle stemmen geteld.

In Detroit, Michigan zijn nog lang niet alle stemmen geteld.

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de dag fors hoger. De ogen van beleggers zijn volledig gericht op de presidentsverkiezingen, waar de Democraat Joe Biden en zittend president Donald Trump in een nek-aan-nekrace blijven.

In Detroit, Michigan zijn nog lang niet alle stemmen geteld.

In Detroit, Michigan zijn nog lang niet alle stemmen geteld.

De Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 2,5 procent hoger op 28.165 punten. De S&P 500 werd 3 procent hoger gezet op 3470 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er dik 4 procent bij tot 11.614 punten.

Techbedrijven profiteren omdat de zogenaamde Blue Wave waarschijnlijk is uitgebleven. Daarbij zouden de Democraten het presidentschap, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen. De kans dat er strenge regels komen voor techbedrijven wordt nu een stuk kleiner ingeschat. Big Tech als Facebook, Amazon en Apple wonnen tot 8 procent. Google-moeder Alphabet (plus 6 procent) steeg naar een nieuwe recordhoogte.

Dat de 'Blue Wave' waarschijnlijk uitblijft, betekent ook dat er geen grote klimaathervormingen komen in de Verenigde Staten. De aandelen van duurzame energiebedrijven kelderden. First Solar, de grootste Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen dook bijna 9 procent in het rood. Installateur Sunrun en energiebedrijf NextEra verloren tot 2,5 procent.

Taxidiensten Uber en Lyft wonnen tot bijna 12 procent. Kiezers in Californië stemden voor een voorstel om een wet aan te passen die de bedrijven dwong hun bestuurders als werknemers te gaan behandelen. Door die uitslag kunnen ze vasthouden aan hun huidige praktijk waarbij de chauffeurs als onafhankelijke ondernemers worden behandeld. Dat scheelt de bedrijven veel geld.

Wapenfabrikanten laten een wisselend beeld zien nu het nog onzekerheid is wie de presidentverkiezingen heeft gewonnen. Sturm Ruger en munitiemaker Vista Outdoor stonden tot 10 procent lager, Smith & Wesson Brands leverde bijna 13 procent in. De verwachting is dat er een run op wapens kan ontstaan als Trump verliest. Biden zou namelijk de mogelijkheid om wapens te kopen, willen beperken.

De verkiezingsuitslagen komen gefaseerd binnen, mede doordat er dit jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus meer dan normaal per post is gestemd. Het is daardoor onzeker wanneer de definitieve uitslag bekend is. Ook zou Trump bij verlies de uitslag nog kunnen aanvechten.

De euro was 1,1715 dollar waard, tegenover 1,1711 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,5 procent meer op 38,98 dollar. Brentolie steeg ook 3,5 procent in prijs tot 41,09 dollar per vat.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd