Financieel/Geld
1203800031
Geld

Transportkosten stuwen energienota met 5 euro

De stroomrekening wordt weer wat duurder.

De stroomrekening wordt weer wat duurder.

De tarieven voor het transport van stroom en gas gaan volgend jaar omhoog. Huishoudens zijn er gemiddeld €5 meer aan kwijt.

De stroomrekening wordt weer wat duurder.

De stroomrekening wordt weer wat duurder.

Dat meldt de ACM. De toezichthouder voegt er wel aan toe dat de stijging minder is dan de inflatie. Dit jaar gingen de tarieven met gemiddeld €1,50 omhoog.

Consumenten zullen weinig merken van de hogere tarieven. Het gaat hoofdzakelijk om een verschuiving van de kosten, zegt een woordvoerder van de ACM.

Meetfouten

De tarieven stijgen voornamelijk omdat netbeheerders meer kosten moeten maken voor het transport van gas. Dat komt vooral doordat in 2020 fysieke verliezen van gas en meetfouten voor hun rekening komen. Nu is dat nog voor rekening van de energieleveranciers.

De transport- en aansluittarieven, gemiddeld 306 euro per huishouden per jaar, zijn volgens de ACM doorgaans goed voor een vijfde van de energierekening van consumenten.

Volgende maand wordt duidelijk hoeveel een gemiddeld huishouden per 1 januari 2020 voor gas en stroom gaat betalen. Energiebedrijven als Eneco, Essent en Nuon Vattenfall komen dan met hun nieuwe tarieven. Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft trouwens aangekondigd dat de energietaks omlaag gaat in 2020.