Nieuws/Financieel
1205823337
Financieel

Moeder Essent waarschuwt voor impact coronavirus

ESSEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse energiereus E.ON wordt ook geraakt door de coronacrisis. Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent verwacht dat de winst dit jaar onder druk komt te staan door een daling van de vraag naar elektriciteit. Ook vreest het concern dat investeringsprojecten door de virusuitbraak vertraagd zullen worden.

Deze waarschuwing van E.ON onderstreept hoe hevig het virus de grootste economie van Europa treft. Duitsland zette juist sterk in op de overgang naar hernieuwbare energie. Als grote projecten van E.ON stil komen te liggen zullen de negatieve gevolgen daarvan waarschijnlijk nog vele jaren worden gevoeld.

EO.N rekent dit jaar overigens nog wel op een stijging van zijn bedrijfsresultaat, tot mogelijk wel 4,1 miljard euro. Maar in die raming is alle onrust rond het nieuwe coronavirus buiten beschouwing gelaten.

Innogy

Afgelopen jaar profiteerde E.ON nog sterk van de overname van Innogy. Het bedrijfsresultaat steeg tot 3,2 miljard euro, van 3 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst bleef steken op een niveau rond de 1,5 miljard euro.

De Europese Commissie gaf in september groen licht voor de overname van Innogy door E.ON. Die transactie liep via complexe deal tussen E.ON en branchegenoot RWE waarbij onderling activiteiten werden uitgewisseld. E.ON gaat zich voortaan meer toeleggen op distributie en verkoop van energie en gas aan huishoudens.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd