Nieuws/Financieel
1214097
Financieel

'Niks mis met capaciteiten ouderen'

Gezonde oudere nog steeds zonder werk

Alle politieke partijen die vandaag tijdens Prinsjesdag acte de présence geven, zijn het er over eens; op je 65e met pensioen gaat niet meer. Volgens deskundigen hoeft dat geen probleem te zijn, mits werkgevers rekening houden met hun oudere personeel en werknemers verstandig omgaan met hun gezondheid. Maar ondanks het ontbreken van bewijs dat de productiviteit met het klimmen der jaren afneemt, is het bedroevend gesteld met de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt. Volgens de meest recente statistieken vindt slechts 7% van de werklozen ouder dan 60 een baan.

„Met name boven de 60 zijn de cijfers over de arbeidsmarktkansen van oudere werknemers schrikbarend”, zegt de Tilburgse arbeidseconoom en hoogleraar Harry van Dalen dan ook. Tussen de 55 tot 60 jaar is de kans op werk binnen een jaar maar 15%.

Dat blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoewel het onontkoombaar blijft dat ook nu nog met ouderdom de gebreken komen, is de overgrote meerderheid van de mensen rond hun 65e nog prima in staat om te werken. Dat wil niet zeggen dat het lichamelijk verval niet plaatsvindt. Bij de meeste mensen wordt rond hun 45e merkbaar dat de spierkracht en longcapaciteit afneemt.

Maar een belemmering voor hun werkzaamheden levert de leeftijdsslijtage zelden op, stelt Van Dalen.

Lees het hele artikel vandaag in De Financiële Telegraaf