Nieuws/Financieel
1214098
Financieel

Grote vissen zwart geld toch nog in vizier fiscus

De Nederlandse fiscus probeert alsnog miljoenen aan erfbelasting te innen bij een aantal ’verjaarde’ zwartspaarderszaken. Een wetswijziging, die sinds 2012 geldt, geeft inspecteurs nieuwe munitie om erfgenamen die de dans aanvankelijk ontsprongen tóch aan te pakken. Inmiddels heeft de Belastingdienst drie zaken in behandeling met een geschat vermogen van €67 miljoen.

Dit heeft een woordvoerder gisteren bevestigd. De fiscus maakt gebruik van een wetswijziging, waardoor er voor de erfbelasting sinds dit jaar onbeperkt mag worden nagevorderd. De maatregel zet een streep door de zogeheten Edelweissroute. Daarbij maakten zwartspaarders slinks gebruik van de voorheen maximale navorderingstermijn van twaalf jaar. En wisten zo hun vermogen buiten het zicht van de fiscus door te sluizen naar hun erfgenamen.

Kort gezegd komt het erop neer dat vader of moeder vlak voor hun overlijden een verborgen vermogen meldde aan een buitenlandse notaris. Die kreeg de opdracht om twaalf jaar lang zijn mond te houden. Daarna kregen nabestaanden een telefoontje dat er nog een aardigheidje op hen lag te wachten: een flink bedrag aan zwart geld. En omdat de termijn van twaalf jaar was verstreken, kon de fiscus geen erfbelasting in rekening brengen.

Lees het hele artikel vandaag in De Financiële Telegraaf