Nieuws/Financieel
1214677005
Financieel

Politie ontruimde vergadering

Aandeelhouders steunen Shell, verwerpen resolutie klimaatactivisten

LONDEN (DFT) - De aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen heeft dinsdag met 80% steun voor de plannen van het bestuur voor verduurzaming van zijn productie gestemd. Een resolutie om uitstoot drastisch te verminderen en dit te versnellen kreeg 20% van de stemmen, ondanks steun van veel Nederlandse pensioenfondsen en vermogensbeheerders. De vergadering werd uren verstoord door geschreeuw in de zaal („Shell must fall”), waarbij de politie demonstranten die zich hadden vastgelijmd verwijderde.

De activisten stelden dinsdag luidkeels dat Shell veel te weinig doet om de uitstoot te verlagen.

Het gaat organisaties Money Rebellion, Extinction Rebellion, Christian Climate Action, Fossil Free London, Shell Must Fall en Stop Ecocide. Bij het voormalige hoofdkantoor van Shell in Den Haag vond tegelijkertijd een demonstratie van Milieudefensie plaats.

Ook in de nabijheid van de aandeelhoudersvergadering wordt fel geprotesteerd.

Ook in de nabijheid van de aandeelhoudersvergadering wordt fel geprotesteerd.

Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell. Het vonnis van de rechtbank was een wereldwijde primeur. Hierin wees de rechtbank op de risico’s van klimaatverandering. Shell moet de uitstoot in 2030 daarom met 45% verminderd hebben, maar volgens Milieudefensie doet het te weinig. Shell ging tegen het vonnis in beroep.

,,Shell doet al een jaar nauwelijks iets om aan die uitspraak van de rechter tegemoet te komen”, aldus Nine de Pater van Milieudefensie. ,,De ingrepen zijn volstrekt onvoldoende om te helpen de klimaatdoelen te behalen.”

Volgens ceo Ben van Beurden brengt Shell in sneltreinvaart uitstoot van schadelijke stoffen terug. Ineens 45% reduceren, zoals de activistische aandeelhouder Follow This van Mark van Baal wil, is volgens de topman onmogelijk. Dan ligt de economie stil of gaan Shell-klanten naar andere leveranciers, en wordt die uitstoot uiteindelijk niet verlaagd, stelt hij. Voor die aanpak kreeg Shell ruime steun van aandeelhouders.