Nieuws/Financieel
1216141920
Financieel

’Rijken ontweken €2 miljard belasting’

BRUSSEL (ANP) Rijke Nederlanders stalden in 2016 circa €53 miljard in belastingparadijzen, waardoor de fiscus ruim €2 miljard misliep. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie met schattingen over belastingontwijking op basis van een nieuwe rekenmethode.

Nederland neemt daarmee in Europa de achtste plaats in, achter België. Duitsland is koploper met €331 miljard, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Kijkend naar de vermogens als deel van het nationale inkomen voert Cyprus met 50% de lijst aan, gevolgd door Malta. Nederland zat in 2016 met 7% onder het EU-gemiddelde. Dat percentage is lager dan in de jaren daarvoor.

Vermogenden in Europa hadden in 2016 €1,5 biljoen op ’offshorerekeningen’ staan, blijkt uit het rapport, ongeveer een vijfde van het mondiale totaal. De belastingdiensten in de EU liepen dat jaar naar schatting €46 miljard mis. „Onaanvaardbaar”, zegt EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). „Dat is geld dat geïnvesteerd had kunnen worden in scholen en ziekenhuizen.”

Dalende trend

Hij signaleert een dalende trend sinds 2015. Europees beleid tegen belastingontwijking begint volgens hem vruchten af te werpen. Moscovici is ervan overtuigd dat met al aangenomen maatregelen die de lidstaten nog moeten uitvoeren het verlies aan belastinginkomsten de komende jaren verder daalt.