Nieuws/Financieel
1220543146
Financieel

Activist: DSM moet divisie plastics afsplitsen en verkopen

Amsterdam - Chemiebedrijf DSM moet worden opgesplitst, en zijn divisie materials & plastics moeten in de etalage. Dat eist het hedgefonds Oceanwood Capital.

De divisie heeft een omzet van $3,4 miljard. Oceanwood eist in een brief aan het nieuwe bestuur van DSM, met Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze als nieuwe bestuursvoorzitters, dat het zich uitsluitend gaat richten op de voeding- en mineralendivisie.

De aanval komt niet geheel onverwacht: bij een eerdere persconferentie werd gehint dat volgend op het vertrek na dertien jaar topman Feike Sijbesma, meerdere aandeelhouders zouden proberen extra waarde uit DSM-onderdelen te halen.

Oceanwood noemt in de brief de recente benoeming van bestuurders Matchett en De Vreeze als opvolger van Sijbesma een ’opportuun moment’ om de bedrijfsstructuur te herzien en te ’optimaliseren’.

Volgens de brief eist Oceanwood dat DSM 10% van de aandelen terugkoopt om de aandelen extra waarde te geven.

Oceanwood is positief over de prestaties van DSM onder Sijbesma. Zo werden aandelen in het bedrijf de laatste vijf jaar 140 procent meer waard, stipt de investeerder aan. Tegelijkertijd wil Oceanwood dat DSM afstapt van zijn gedateerde structuur als „conglomeraat” door de materialentak te verkopen.

DSM kreeg de brief op 26 februari van het fonds dat 0,4% van de aandelen van het Limburgse concern bezit. De melding via Bloomberg kwam donderdag vlak voor het sluiten van de beurshandel op het Damrak. Het aandeel DSM steeg licht, tot 0,6% winst op een rode AEX.

Echo van Third Point

Het is de tweede eis van activistische aandeelhouders op rij die DSM te verwerken krijgt. Third Point eiste eerder opsplitsing van DSM nodig. Het concern verkocht daarop enkele cyclische chemie-onderdelen en zijn laatste farmacieactiviteiten.

Eerder deed DSM een mislukte poging tot overname van de voedingsmiddelentak van DuPont tegen $26 miljard.