Nieuws/Financieel
1221977
Financieel

Ook de milieutop in Rio dreigt floptop te worden

Na Kopenhagen, Cancún en Durban dreigt ook Rio+20, de VN-top over ’groene economie’ die gisteren is begonnen, een flop te worden. „De onderhandelingen lopen zo stroef dat Rio+20 op korte termijn geen gevolgen zal hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven”, zegt oud-VN-klimaatchef en huidig KPMG-adviseur (klimaat en duurzaamheid) Yvo de Boer in een interview met De Telegraaf.

Er worden 50.000 deelnemers en ruim honderd regeringsleiders verwacht, maar Barack Obama, Angela Merkel, James Cameron en Mark Rutte laten Rio links liggen. De demissionaire staatssecretarissen Atsma (Milieu) en Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) schuiven volgende week wel aan.

De Boer: „De top komt op een ongelukkig moment. Er is door de crisis in Europa weinig animo om afspraken over duurzaamheid te maken.”

Na ruim een jaar touwtrekken hebben de onderhandelaars nog geen concrete afspraak gemaakt. Toch vindt de in Oostenrijk geboren Nederlander de reis naar Rio niet overbodig. „Rio+20 wordt geen landingsbaan, maar wel een lanceerbasis voor vergroening van de wereldeconomie.”

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant