Nieuws/Financieel
1221996790
Financieel

’Peking treft VS met importstop varkensvlees en soja’

Amsterdam - Peking heeft besloten de import van Amerikaanse producten zoals soja en varkensvlees aan banden leggen. Dat meldt persbureau Bloomberg tweede pinksterdag.

Peking heeft aan alle staatsbedrijven de marsorder gegeven om per direct geen Amerikaanse soja meer op te kopen. Dat is afgelopen jaren een van de belangrijkste landbouwexportproducten vanuit de Amerikaanse Midwest richting de tweede economie ter wereld.

De beperking zou ook gelden voor andere landbouwproducten en varkensvlees. Bovendien is een deel van de overeengekomen aankopen van Amerikaans varkensvlees weer geannuleerd.

Hongkong

De aankondiging wordt gezien als een nieuwe stap in het handelsconflict tussen Washingon en China. China zou het handelsakkoord met de Verenigde Staten heroverwegen vanwege de escalatie van het conflict rond Hongkong. De VS beschouwen dat niet langer als autonoom, na de aangenomen veiligheidswet door China die daar ingrepen toestaat.

Beurzen in Europa openden maandag met winst, maar die ging flink terug na de melding van een serie macroeconomische rapporten en het bericht over de importstop door China. De eerste futures voor opening van de Amerikaanse beurzen gingen na het bericht van 0,4% winst naar 0,5% verlies.

De oproep om inkopen van onder meer sojabonen en graan te pauzeren is alleen aan staatsondernemingen gedaan.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd