Nieuws/Financieel
1224628
Financieel

Goud blinkt ook in de zee

De wereldvraag naar goud blijft onverminderd groot. Terwijl de bronnen op het land verder uitgeput raken. Een aantal ’goudcowboys’ heeft zijn zoekgebied daarom verplaatst naar de zeebodem, die ook een schat aan edelmetalen bevat. Hoewel de eerste goudklompen nog naar boven moeten komen, zijn deskundigen positief. „De techniek is er. Het is een kwestie van tijd voordat het eerste goud van de zeebodem wordt gehaald.”

Dat er op de zeebodem een grote hoeveelheid goud, zilver en koper ligt, daar zijn vriend en vijand het inmiddels wel over eens. „Het gaat om afzettingen die rond scheuren in de aardkorst ontstaan”, zegt Cees van Rhee, hoogleraar baggertechnologie aan de TU Delft. „Een proces waarbij water, magma en hoge druk aan te pas komen. Grond op de zeebodem is veel rijker aan edelmetaal dan grond op land.”

Volgens van Rhee staat het winnen van goud uit de zee nog in de kinderschoenen. Er zijn maar een paar entrepreneurs actief die hier onderzoek naar doen. „Een van de bekendste spelers is Nautilus Minerals in Toronto. De onderneming heeft een concessie op zak om in de territoriale wateren van Papoea-Nieuw-Guinea goud te delven.”

De techniek hiervoor was tot voorkort nog niet beschikbaar, weet de hoogleraar. „Maar ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie hebben de mogelijkheden vergroot. In deze tak van sport zijn de afgelopen jaren op steeds grotere dieptes grondstoffen gewonnen. Met deze kennis doet de goudsector nu zijn voordeel.”

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.