Nieuws/Financieel
1225321
Financieel

Finnen vrezen snelle ondergang van Nokia

Veertien jaar lang was Nokia de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. Nu vecht het bedrijf tegen de ondergang en sluit binnenkort de laatste Nokia-fabriek in Finland. „In haar grootheid dacht Nokia te kunnen bepalen wat de consument nodig had, in plaats van andersom”, luidt één van de vele verklaringen

De opkomst van het Finse Nokia was een sprookje, bijna te mooi om waar te zijn. De stugge Finnen, die bekend staan om hun lange zwijgen, werden wereldkampioen op het gebied van communicatie. Eind jaren 90 kwamen er boeken uit als ’The Nokia Way’, die door managers over de hele wereld werden verslonden. Het waren jaren waarin Nokia fabrikanten als Ericsson en Motorola voorbij streefde. „Nokia was de eerste die echt begreep dat de mobiele telefoons niet alleen voor zakenmensen bedoeld waren, maar het brede publiek konden bereiken. Daarom besteedde Nokia veel aandacht aan design”, vertelt Mikael Törnvall, van de Zweedse zakenkrant Dagens Industri. „Als je als tiener wilde meetellen, was een Nokia een must.”

Inmiddels zijn die tijden allang voorbij. Nokia miste de boot al tien jaar geleden toen de smartphones werden ontwikkeld. Ironisch genoeg besteedde Nokia in die periode veel geld aan research en ontwikkelden Nokia-designers prototypen die veel van de huidige I-Phone weghebben. Maar door interne concurrentie tussen verschillende researchafdelingen en een falende leiding werden deze prototypen nooit op de markt gebracht.

Zie voor het volledige artikel De Telegraaf-krant.